Kakaobönan i siffror |
Kakaobönan är en av de största och viktigaste handelsvarorna på världsmarknaden. 2004-05 uppgick världsproduktionen till 3,3 miljoner ton kakao. Västafrika är den allra största producenten med en avkastning på 2,3 miljoner ton, följt av Asien med 471 000 ton och Central- och Sydamerika med 281 000 ton. Den största enskilda kakaoproducenten är Elfenbenskusten, följt av Ghana och Indonesien. 1960 stod västafrika för 74% av världsproduktionen av kakao, 1990 hade andelen sjunkit till 54% och 2002 hade den stigit igen till nästan 70%. Produktionen har också ökat i Latinamerika och i vissa asiatiska länder. Amsterdam, Holland, är den hamn som tar emot den största delen kakao i världen, ca 20% av världsproduktionen eller ca 600 000 ton årligen. Största delen av förädlingen av kakao sker i västeuropa, ca 37%. Malning och andra processer görs huvudsakligen i Tyskland och Holland. De största återförsäljarna av choklad är Mars, Nestlé, Hershey, Cadbury och Ferrero. Världsmarknaden för chokladprodukter omsatte 73,2 miljarder dollar 2001, en ökning med 21% sedan 1996. Den europeiska marknaden är störst och svarar för 42% av all försäljning. För mycket mer siffror och statistik rekommenderas ett besök på International Cocoa Organizations hemsida. Beräknad världsproduktion av kakao 2008/2009 fördelad på de största producent-länderna (1 000 kiloton)
Chokladkonsumtion i kilo per person 2006
|