600 f Kr
Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Det var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.
600 e Kr
Mayafolket börjar i stor omfattning att emigrera från sina gamla områden i Centralamerika till Sydamerika.1000
Kakaobönor är en värdefull bytesvara i Centralamerika och kommer snart att betraktas som ett riktigt betalningsmedel.
1200
Aztekerna besegrar mayafolket och toltekerna och dominerar sedan Mexico. Ett dokument från samma period nämner kakao som ett av segerherrarnas krigsbyten.
1502
Christopher Columbus går i land i Mellanamerika under sin fjärde resa. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl.
1530
Pedro Mártir de Angleria utger i Alcalá Décados de orbre novo, där han skildrar sina resor i Amerika. För första gången nämns kakao och choklad.
1530-1540
De spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika upptäcker att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.
1606
Francesco Carletti (1553-1636) återvänder till Florens efter 15 års resor och inför chokladen i Italien.
1609
Det första verket som uteslutande handlar om choklad ges ut i Mexico.
1631
Läkaren Colmonero de Ledesma ger ut det första vetenskapliga verket om choklad.
1659
Engelsmännen tar upp konkurrensen med spanjorerna och anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica.
1679
I Gravenhage, Holland, ges Trahat von Kruyd, Thee, Coffi, Chocolata, ut och är skriven av läkaren Bontekol. Verket sprider kunskapen om choklad över hela Tyskland.
1690
Chokladen gör sitt intåg sent i Sverige. I Åke Rålambs encyklopedi Adelig Öfning, som utkom detta år, finns ett recept på "Såcker-Brödh". Brödet kryddas och smaksätts med kanel, anis och "Sioccolade".
1692
Ludvig XIV, Kung Sol, sänder ut en kungörelse, den första i Europa, som ska reglera engros- och detaljhandelsförsäljningen av choklad.
1705
Daniel Duncan, en fransman bosatt i Rotterdam, Holland, ger ut en bok där han uttrycker sin oro över missbruket av te, kaffe och choklad. Det är en av de första kritiska rösterna som höjts efter chokladens ankomst till Europa.
P. Mason ger ut den första tekniskt präglade boken om choklad.
1711
I Sverige utfärdas en överflödsförordning som avslöjar att choklad njutits som dryck redan vid den här tiden: "Den som brukar Thé, Caffé och Chocolade hemma i sitt Hus, betalar Två Daler Silfvermynt utan åtskillnad."
1724
Johannes Franciscus Rauchs ger ut ett verk där han hävdar att choklad - i motsats till den uppfattning som rådde seklet innan - bryter fastan och därför bör förbjudas, speciellt för prästerskapet.
1730
Oeconomia eller Hushåldsbook till Thet Ährbara Qwinnokiönets hjälp utkommer och där finns receptet "At koka Schokolade".
1755
Något sent, jämfört med Europa, upptäcks chokladen i Nordamerika. I Sverige ges Cajsa Wargs klassiska kokbok ut och där finns flera recept på chokladrätter.
1756
I Frankrike tillverkas choklad för första gången maskinellt.
1760
Den första chokladfabriken, "Chocolatiere Royale", öppnas i Paris. Där används uteslutande kakaobönor från de franska kolonierna.
1780
Choklad tillverkas för första gången maskinellt i Barcelona, Spanien.
1819
I en gammal kvarn nära Vevey anlägger Francois-Lous Cailler den första schweiziska chokladfabriken. Han har lärt sig konsten av italienska chokladtillverkare i Piemonte, Italien.
1822
Det första kakaoträdet planteras i Afrika.
1828
Holländaren van Houtens kakaopress gör det möjligt att separera kakaosmör och kakaopulver.
1872
De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö.
1879
Schweizaren Rudolphe Lindt framställer för första gången en choklad som smälter på tungan.
1888
Dansken Emil Mazetti-Nissen grundar Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag. Namnet ändras 1947 till Mazetti AB. En av de mest kända produkterna är Ögonkakao.
1895
I Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.
Texten lånad från chokladsajten.se |
|