Vigodis

Gottfrid Godis på nätet Snus på nätet Piratlandet Facebook

Om tillsatser

Hemmahamn
Tillbaka
E-nyckeln

 

''

 

 

 

Texten är från Livsmedelsverket Websida

I  Sverige måste alla tillsatser vara godkända för att få användas. För att få tillsättas måste tillsatsen ha ett värde för konsumenten eller vara nödvändig för att livsmedlet ska kunna hanteras. De regler som finns gäller både för varor som är tillverkade i Sverige och för importvaror.
Det finns två typer av tillsatser: berikningsmedel som höjer näringsvärdet och teknologiska tillsatser som påverkar hållbarhet, konsistens, färg, smak eller lukt.

På ett färdigförpackat livsmedel ska du kunna läsa namn, funktionsnamn och E-nummer på tillsatserna som ingår.

Berikningsmedel
 
Berikningsmedel förbättrar näringsvärdet i livsmedlet. Ett exempel är vitaminer i mjöl, margarin, lättmjölksprodukter och välling. Ett annat är jod i hushållssalt.

Margarin och lättmargarin ska berikas med vitamin A och D. Övriga livsmedel berikas efter tillstånd från Livsmedelsverket. Det är förbjudet att sälja berikade livsmedel utan tillstånd från Livsmedelsverket. Enda undantagen är modersmjölksersättning och tillskottsnäring. Anledningen är att det kan vara en hälsorisk att få i sig för mycket av ett näringsämne, t ex jod och selen.

Företag får inte lura konsumenter att chips, godis eller läsk är speciellt nyttigt genom att berika dem med vitaminer. Det måste finnas goda skäl för berikning, t ex att näringsämnen försvinner vid tillverkningen eller att det är bra för folkhälsan.

Teknologiska tillsatser

Teknologiska tillsatser påverkar hållbarhet, konsistens, färg, smak eller lukt. De används både i hemmen och inom industrin.

Färgämnen kan vara naturliga eller syntetiska. De får användas i ganska många livsmedel. Produkter som färgas ofta är t ex läsk, konditorivaror och godis. Färgämnen får inte användas för att lura konsumenten att tro att ursprung och kvalitet är en annan än den rätta.

Konserveringsmedel används i livsmedel som ska lagras. Jäsning, mögelbildning och förruttnelse hejdas. Näringsämnen och smak bevaras. Vanliga är bensoesyra, sorbinsyra, mjölksyra och ättikssyra.

Antioxidationsmedel används för att hindra fett från att härskna eller fruktprodukter från att missfärgas. Exempel är tokoferol (vitamin E), L-askorbinsyra (vitamin C) och butylhydroxianisol (BHA).

Förtjocknings-, emulgerings- och stabiliseringsmedel tillsätts för att påverka konsistensen. Vi tillsätter dem för att produkterna ska bli likartade eller för att olika beståndsdelar i livsmedlet inte ska separera.

Sötningsmedel kan vara naturliga eller syntetiska. Sockerarterna sackaros (vanligt socker), fruktos (fruktsocker), glukos (druvsocker) och laktos (mjölksocker) används för att söta eller konservera.
Sockeralkoholerna sorbitol, mantitol och xylitol är mindre söta än vanligt socker. Större mängder kan ge diarré.
Syntetiska sackarin, cyklamat, aspartam, tammatin, neohesperidinDC och acesulfam K ger ingen energi.
Sockerfria livsmedel får inte innehålla någon av sockerarterna, däremot får de innehålla sockeralkohol eller syntetiska sötningsmedel.
Osötade livsmedel ska vara helt utan sötningsmedel.

Aromämnen och smakämnen tillsätts för att ge lukt och smak eller för att framhäva produktens egen smak. Smakämnena känner du med tungan, aromämnena med näsan. Aromämnen delas in i: naturliga, naturidentiska (kopior framställda på syntetisk väg) och artificiella (konstgjorda).

Exempel på andra tillsatser är:

  • surhetsreglerande medel (t ex citronsyra, vinsyra och natriumbikarbonat)

  • mjölbehandlingsmedel (t ex L-askorbinsyra)

  • konsistenspåverkande ämnen, bl a emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel

  • smakförstärkare (t ex glutamat)

Vem godkänner nya tillsatser?

EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för livsmedel bedömer livsmedelssatser innan de kan bli godkända inom EU. Svenska Livsmedelsverket har också toxikologer som gör riskbedömningar av livsmedelstillsatser.

Lästips:

"Tillsatser i livsmedel". En broschyr med förklaring till varje E-nummer. Utgiven av Livsmedelsverket 1998, 70 sidor. Pris 75 kr.

"E-nummernyckel". Folder med alla E-nummer och vad de står för. Utgiven av Livsmedelsverket 1998. Gratis.

Beställ broschyren och foldern genom Livsmedelsverkets förlag tel 018-17 55 06, fax 018-17 55 11 eller e-post kundtjanst@slv.s

 

L

info@kioskpiraten.se

 

Last Modified : 18-06-12 08:37

 

Copyright 2010
Kioskpiraten